Antti Sajaniemi AKVARELLISTI GALLERIA CV
     

 

 

 

 

 

 

 

Antti Sajaniemi katsoo olevansa täysin mikkeliläinen, vaikka hän syntyi Vaasassa. Hänen mikkeliläissyntyinen isänsä sattui näet olemaan silloin virassa siellä. Suvun juuret ovat kuitenkin vahvasti Mikkelissä, sillä yhteiskoulun pitkäaikainen opettaja ja rehtori Jooseppi Sajaniemi oli Antin isoisä. Mikkeliläinen Antista tuli viisivuotiaana isän Seppo Sajaniemen tultua Mikkelin kaupungininsinööriksi v. 1936.

 

- En minä Vaasasta muista muuta kuin meren tuoksun, Antti sanoo.

 

Taitelija ajattelee kuitenkin lämmöllä myös syntymäkaupunkiaan. Siellä asui näet unkarilaissyntyinen professori Nįndor Mikola, joka oli yksi hänen opettajistaan. Kerran maestro sanoi minulle: ”Sinä maala niinkuin minä enne.” Tuo oli valtava tunnustus minulle – nuorelle Antille.

 

 

Ristiriitaisuus herätti taidekiinnostuksen

 

Antti Sajaniemi kertoo innostuneensa taiteesta jo oppikoulun alaluokilla. Jonkinlainen herätys oli aikoinaan taideyhdistyksen näyttely, jossa oli esillä impressionistien töitä. Heidän teoksiensa ristiriitaisuus tosiasioiden kanssa vaikutti nuoreen mieheen.

 

- Tuohon aikaan naturalistien työt viehättivät minua. Sen sijaan ihmettelin, miksi ruoho on maalattu punaiseksi. tämä ristiriitaisuus ärsytti melkein ongelmaksi asti. Nyt olen sitä mieltä, että ruohon voi maalata vaikka mustaksi.

 

Sajaniemi kertoo alusta alkaen pyrkineensä kehittämään omintakeista tekniikkaa, sillä näin tapahtui jo kouluvuosien kuvaamataidon tunneilla yhteiskoulussa. Opettaja Aino Muukka oli kiinnittänyt jo tuolloin huomiota muista poikkeavaan työskentelytapaan, kun Sajaniemen luokka oli maalaamassa maisemia Kalevankankaalla.

 

- Hän kyseli minulta kovasti, miten olen käsitellyt maalaukseni kun se kiilsi. Ujouttani en uskaltanut kuitenkaan tunnustaa, että olin lakannut työni.

 

 

Sain yllättäen kutsun Mikkelin Taideyhdistyksen vuosinäyttelyyn

 

Vuosi oli 1963. En kuulu joukkoon. Arvovaltainen kutsuvierasjoukko. Helsingin Taidehallin intendentti: ”Tässä nuori mikkeliläinen taiteilija, jolla on vahva ote taidemaalarina – maalauksissa jotain tuttua Tyko Sallisen ekspressionismia.”

 

Antti Sajaniemi suoritti lyhennettynä kuvaamataidonopettajan tutkinnon Turun Opettajakorkeakoulussa, professori Osmo Laineen johdolla 1967.

 

 

Tekniikka hallinnassa

 

- Olen nopea ja impulsiivinen ihminen. En jaksaisi tehdä öljyvärityötä loppuun. Akvarelli on minun kieltäni. Se syntyy nopeasti. Akvarelliin saa sekä vauhdin että liikkeen. Se on minulle ominaista.

 

Antti Sajaniemi luonnehtii akvarellin tekniikkaa äärettömän vaikeaksi, mikä kiinnosti osaltaan uran alussa ollutta taiteilijaa. Arvosteluissa Sajaniemen käyttämää tekniikkaa on kuvailtu ” raivokkaan hyväksi, silä se ei koskaan kompastele”.

 

Sajaniemi yrittää selittää, kuinka hän siirtää kokemuksensa paperille muiden nautittavaksi. Vuosien kuluessa kehittynyt työtapa on kuitenkin erittäin monimutkainen prosessi. Teoksen syntyminen olisi ensin nähtävä käytännössä alusta loppuun, joten on luovuttava yrityksestä selostaa sitä sanoin.

 

- Ainoalaatuinen se on, sillä tietääkseni kukaan muu ei tee samalla tavalla. Tänä päivänä tunnen hallitsevani kehittämäni tekniikan, mutta 30 vuotta siihen on mennyt, Sajaniemi sanoo.

 

Tavallisen ihmisen ja taiteesta nauttivan kannalta tekniikka lienee sivuasia. Sajaniemen mielestäkin tärkein asia on lopputulos. Oli kyse sitten akvarellista tai muusta taiteesta.

 

- Taideteoksen arvo on mielestäni siinä, että se vaikuttaa jollakin tavalla ihmiseen. Mieluiten tämän soisi tapahtuvan siten, että teos antaa mielihyvän tai muun positiivisen tuntee.

 

 

”Olen tunneherkkä luonnon vaihteluille”

 

Arvosteluissa Sajaniemeä on luonnehdittu luonnonlyyrikoksi. Häntä on kiitelty taidosta vangita tuulenpuuskat ja auringonvälähdykset paperille. Taiteilija itse myöntää luonnon ja erityisesti vuodenaikojen vaihtelujen merkityksen.

 

Antti Sajaniemi arvioi olevansa tunneherkkä luonnon aistija. Hän korostaa teoksissaan myös liikettä. Taideteos ei saa olla pysähtynyt. Siinä on tapahduttava jotain.

 

- Olen parhaassa vireessä silloin, kun luonto muuttuu. Erityisesti kevät on minulle voimakasta aikaa. Silloin on valoa ja herätteitä, parasta on jäiden lähdön aika. Keväällä voin maalata tuntikausia yhteen menoon.

 

Antti Sajaniemi sanoo viime vuosien olleen hänelle hyvää ja tuotteliasta aikaa. Kun tekniikka on ollut hyvin hallussa, viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana on syntynyt satoja teoksia. Hän arvioi luomiskykynsä jatkuvan hyvänä edelleenkin.

 

 

Muu toiminta kuvataiteilijana

 

Mikkelin Taideyhdistyksen sihteeri 1963 – 1970, intendentti 1971 – 1972

Mikkelin Kuvataitelijat ry:n puheenjohtaja 1973 – 1986 (perustajajäsen)

Mikkelin kaupungin julkisivulautakunnan jäsen 1973 – 1986 ja 1987 – 1995

TV-filmi ”Kuvantekijä Savosta” Antti Sajaniemi, esitetty Suomen TV:ssä 1988, Ruotsin TV:ssä 1990,1991 ja 1991

Suomen Akvarellitaiteen ry:n jäsen

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton jäsen

Suomen Taidemaalariliiton jäsen

 
 
     

 

Antti Sajaniemi 2014